Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies

NUK - Material

NUK utvecklar produkter för barns sunda utveckling. Det är också därför säkerheten kring material är så viktigt. Materialen testas noga så att dom inte är skadliga på något sätt när dom används.


Nappar – Latex eller silikon? En smaksak!


Vilket material du väljer beror på dina individuella krav och referenser. Naturligtvis går det också att skifta mellan de två materialen. Ibland fungerar endast det ena materialet ibland båda.


Latex: helt naturlig produkt, mycket mjuk, mycket flexiblare men bitresistent, egen naturlig smak.


NUK nappar av latex är tillverkade av naturgummi som är ett högkvalitativt naturligt material. Latex är väldigt hållbart - det är väldigt elastiskt och resistent mot dragande och rivande. Fett från mat och direkt solljus kan påskynda åldrandet av latex. Nappar av latex bör därför förvaras svalt och mörkt.


Silikon: hög kvalitet, transparent och syntetiskt material, neutral lukt och smak, värme- och ljusresistent.


NUK nappar av silikon är tillverkade av högkvalitativt syntetmaterial. Det genomskinliga silikonmaterialet är särskilt motståndskraftigt mot temperaturer. Direkt solljus och fett har ingen åldrande effekt på materialet. Dock kan materialet skadas enklare. En dinapp av silikon måste omedelbart ersättas om bitmärken eller andra fel upptäcks.


Av hygien- och säkerhetsskäl rekommenderas att byta ut nappen efter 1-2 månaders användning. Om nappen är skadad på minsta sätt bör den bytas ut omedelbart.


Flaskor - Glas eller Plast? Två material med många olika fördelar. Båda materialen passar perfekt för välling och bröstmjölk.
Här nedan kan du få några tips som kan hjälpa dig att välja.

Glas

Miljövänligt och hygienskt. Glas har använts genom alla tider och är reptåligt. NUK erbjuder endast produkter tillverkade av borosilikat glas som tål värme vilket underlättar vid rengöring. Ett barn bör inte lämnas ensam när glasflaskan används. För ökad säkerhet kan ett NUK silikonskydd användas. Se här.


Plast

Lätta och nästan okrossbara. NUK erbjuder flaskor i polypropylene (PP), polyamides (PA) and polyphenylsulfone (PPSU). Dom är perfekta att använda hemma och på resan. Flaskor av polypropylen (PP) har en mjölkig yta och passar bra till att frysa in mat. Flaskor tillverkade av polyamid (PA) är genomskinliga som glasflaskor, detsamma gäller PPSU som också är luktfritt och väldigt hållbart. Alla materal är självklart utan BPA. Plast är dock inte lika värme- och reptåligt som glas. Om flaskor blir repiga på insidan bör du byta ut dom. Bakterier kan annars fastna i reporna.


Generellt rekommenderar NUK ej att värma flaskan i mikrovågsugn då olika fabrikat mikrovågsugn kan fördela värmen på olika sätt. I praktiken väljer dock många att värma flaskan i mikrovågsugn och får det att fungera. Värm i så fall på full effekt i 10-12 sekunder. Tänk dock på att inte värma dinappen i mikrovågsugn då det kan påverka materialet och dess egenskaper negativt. Alternativa sätt att värma vätskan i flaskan är att använda annat kärl, t.ex. kastrull och sedan hälla över vätskan i flaskan. Ett annat tips är att värma vatten i vattenkokare och därefter ta hälften varmvatten och hälften kallvatten (från kranen) och hälla i flaskan. Tillsätt därefter den mängd pulver som anges av tillverkaren, förslut flaskan med locket och skaka, därefter ta bort locket och tillsätt dinapp.

Om BPA

För att uppnå kraven på hög kvalitet krävs det att man går igenom en rad olika faktorer som val av råmaterial, produktsäkerhet, miljöpåverkan och en ständig kvalitetskontroll. NUK optimerar sitt produktsortiment hela tiden baserat både på egna studier och andras studier. Det är också därför NUK slutade med att använda polykarbonat (PC) långt före det blev olagligt. (Olagligt i EU sen juni 2011 att sälja och tillverka flaskor av polykarbonat (PC).


Utöver de ämnen som är förbjudna i produktion av EU och andra berörda myndigheter har NUK en egen ”Black List” av ämnen som får användas men som de anser onödiga eller ej tillräckligt forskade kring. De flesta anger bisfenol A-fri för sina produkter. NUK är inte bara fria från bisfenol A. De är helt bisfenolfria.


NUKs produkter är helt fria från BPA.  Det finns många olika material att välja ifrån.


Vad är BPA?

BPA betyder Bisfenol A. BPA är en substans som finns i det syntetiska materialet polykarbonat även kallat PC. Det kan förekomma i många olika produkter som plastpåsar, matförpackningar, mobiltelefoner, nagellack m m. Bisfenol A är ett misstänkt hormonstörande ämne.


Läs mer om BPA hos kemikalieinspektionen


www.kemi.se