Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies

NUK - Frågor & Svar


Om NUK

Ja. NUK uppfyller gällande EN-standards för alla produkter som tillverkas under varumärket NUK.


NUK är originalet till den ortodontiska (asymmetrisk) formen som efterliknar moderns bröstvårta under amning och som främjar en hälsosam utveckling av munhåla och käke. Det är ett varumärke med kunskap och tradition som baseras på forskning. Redan 1956 tog man med hjälp av Prof. Dr. W. Balters och Dr. dent. A. Müller fram den första ortodontiska nappen.


Idag är NUK ett världsledande varumärke med försäljning i fler än 100 länder världen över. Produktionen av nappar och nappflaskor sker i Tyskland och följer de högt ställda kvalitetskrav som finns.


NUK har full kontroll på allt, från råmaterial ända fram till förpackning och genomgår ständiga oberoende kontroller av fristående SGS Institut Fresenius som certifierar att NUK är ett varumärke att lita på och att NUK sätter exempel genom att investera i kvalité och säkerhet. NUK är den första barnprodukt som tilldelats denna eftertraktade kvalitetsstämpel

Ja. Inom EU pratar man ofta om kandidatförteckningen REACH som listar osäkra ämnen som ska undvikas. NUK går längre än så och har en egen ”Black List” av ämnen som får användas men som de anser onödiga eller ej tillräckligt forskade kring

Ja. Utöver de ämnen som är förbjudna i produktion av EU och andra berörda myndigheter har NUK en egen ”Black List” av ämnen som får användas men som de anser onödiga eller ej tillräckligt forskade kring. De flesta anger bisfenol A-fri för sina produkter. NUK är inte bara fria från bisfenol A. De är helt bisfenolfria. Läs mer här

Man kan aldrig utesluta att nitrosaminer urlakas vid produktion av t.ex. latex. Nitrosaminer finns i vår miljö och urlakas bl.a. vid stekning av bacon och finns i t.ex. ballonger av latex. Små mängder nitrosamin kan urlakas när barnet suger på nappen, dock väsentligt lägre halter än vid t.ex. stekning av bacon. Latex från NUK testas kontinuerligt och de uppfyller kraven enligt EN 12868 där gränsen anges som 0,01mg/kg. Dvs att merparten av nitrosaminerna är garanterat avlägsnade.

Båda materialen beräknas hålla i cirka 4 år från produktionsdatum (anges i regel på baksidan av förpackningen). Latex åldras dock snabbare och förändras mer med tiden och av yttre påverkan. Nappar/dinappar/drickpipar bör förvaras svalt och mörkt för att hålla så länge som möjligt. Undvik förvaring i värme och direkt solljus/ljus. Undersök napparna regelbundet och dra i dem för att upptäcka eventuella sprickningar. Kassera napparna vid eventuella skador.

Gilla oss på www.facebook.com/Nuksverige där vi regelbundet kör aktiviteter och kampanjer där bl.a. möjlighet till varuprov ges. Vi kan också rekommendera NUK ”Napp-paket” där en napp i vardera silikon och latex i storlek 1 (0-6 månader) erbjuds till ett förmånligt pris. 

Du finner våra produkter hos välsorterade barn- och babybutiker, lekbutiker, apotek samt på nätet. Du kan även handla här på sidan.

Latex är ett bitresistent material som är svårt att få hål på. Silikon kan vara mer bitkänsligt, framförallt när barnet får tänder och vid t.ex. tandsprickning då barnet vill lindra smärta. För det syftet rekommenderas bitring. Napp/dinapp/drickpip ska ej användas för lindring av tandsprickning. Båda materialen klarar starka påfrestningar, men starka påfrestningar under längre tid kan påverka materialet. Därför rekommenderas att regelbundet kontrollera materialet genom att dra i det. Kassera vid minsta tecken på skada. Av hygien- och säkerhetsskäl rekommenderas också att byta nappar/dinappar/drickpipar efter 1-2 månaders användning.

Flaskor och dinappar

NUK First Choice+ är ett system för flaskmatning, dvs. ett samlingsnamn för flaskor och dinappar m.m. Det är flaskor och dinappar med s.k. wide neck – bred öppning för enklare påfyllning och rengöring samt att dinappen efterliknar moderns bröst mer. Dinapparna har den ortodontiska formen som efterliknar formen på moderns bröstvårta under amning. NUK First Choice+ dinappar har också en s.k. ”Soft Zone” som gör att den utöver att efterlikna formen på moderns bröstvårta även efterliknar bröstets mjukhet. Dinapparna har också en förbättrad ventilationsteknik som tillåter luften att flöda fritt i flaskan och som motverkar spädbarnskolik som orsakas av skadlig sväljning av luft.


Flaskor inom NUK First Choice+ finns i plast (polypropylen) i måtten 150 ml och 300 ml och i glas i måtten 120 ml och 240 ml. Båda materialen är fria från bisfenoler, ftalater och PVC.


Alla produkter inom NUK med bred öppning går att kombinera.

NUK dinappar av latex är tillverkade av naturgummi som är ett högkvalitativt naturligt material. Latex är väldigt hållbart - det är väldigt elastiskt och resistent mot dragande och rivande. Fett från mat och direkt solljus kan påskynda åldrandet av latex. Dinappar av latex bör därför förvaras svalt och mörkt.


Latex: helt naturlig produkt, mycket mjuk, mycket flexiblare men bitresistent, egen naturlig smak.


NUK dinappar av silikon är tillverkade av högkvalitativt syntetmaterial. Det genomskinliga silikonmaterialet är särskilt motståndskraftigt mot temperaturer. Direkt solljus och fett har ingen åldrande effekt på materialet. Dock kan materialet skadas enklare. En dinapp av silikon måste omedelbart ersättas om bitmärken eller andra fel upptäcks.


Silikon: hög kvalitet, transparent och syntetiskt material, neutral lukt och smak, värme- och ljusresistent.


Av hygien- och säkerhetsskäl rekommenderas att byta ut dinappen efter 1-2 månaders användning. Om dinappen är skadad på minsta sätt bör den bytas ut omedelbart.


Vilket material du väljer beror på dina individuella krav och referenser. Naturligtvis går det också att skifta mellan de två materialen. Skulle barnet till att börja med inte vilja ta latexnapp p.g.a. den speciella smaken kan du koka nappen i mjölk c:a 3 minuter så neutraliseras smaken, tänk på att det får nappen att åldras något fortare p.g.a mjölkfetterna.

Flaskan och samtliga dess tillbehör kan med fördel steriliseras genom att kokas i stor kastrull med riklig mängd vatten i cirka 5 minuter. Detta gäller både plastflaskor och glasflaskor. Sterilisera alltid före första användning och regelbundet därefter. Utöka gärna tillfällen för sterilisering vid t.ex. förkylningsperioder.

Generellt rekommenderar NUK ej rengöring i diskmaskinen då de inte kan ansvara för styrkan i olika fabrikanters maskiner samt vilken effekt kemikalier från olika diskmedel har. Dessutom riskerar diskmedel bli kvar i flaskan. Detta bör barnet ej få i sig. I första hand rekommenderas rengöring med NUK Diskmedel som är naturbaserat och specialanpassat för att få bort just mjölkprotein som är det som oftast blir kvar i flaskan och dinappen. Det rinner också av lätt vilket göra att det inte blir kvar medel i flaskan.

I praktiken diskar dock många flaskan och tillhörande delar i maskin och får det att fungera. I slutändan är det ett individuellt beslut att ta. Tänk dock på att inte diska dinappen i maskin då det kan påverka materialet och dess egenskaper negativt

NUK Diskmedel är speciellt framtaget för att rengöra barnets alla nappflaskor, nappar och tillbehör. Det är baserat på naturliga ingredienser och innehåller speciella enzymer som effektivt tar bort mjölkprotein, fruktkött och juicerester. Dess milda formula gör den ”babysäker” för mild rengöring. I naturen hjälper enzymer till med att bryta ned proteiner och det är precis så detta diskmedel fungerar. De naturbaserade enzymerna söker sig till mjölkresterna och bryter ner mjölkproteinet och avlägsnar det från ytan. Se här

Generellt rekommenderar NUK ej att värma flaskan i mikrovågsugn då olika fabrikat mikrovågsugn kan fördela värmen på olika sätt.

I praktiken väljer dock många att värma flaskan i mikrovågsugn och får det att fungera. Värm i så fall på full effekt i 10-12 sekunder. Tänk dock på att inte värma dinappen i mikrovågsugn då det kan påverka materialet och dess egenskaper negativt.

Alternativa sätt att värma vätskan i flaskan är att använda annat kärl, t.ex. kastrull och sedan hälla över vätskan i flaskan. Ett annat tips är att värma vatten i vattenkokare och därefter ta hälften varmvatten och hälften kallvatten (från kranen) och hälla i flaskan. Tillsätt därefter den mängd pulver som anges av tillverkaren, förslut flaskan med locken och skaka. Ta bort innerlocket och tillsätt dinapp.

Värmen bör oavsett val av uppvärmning alltid kontrolleras av vuxen, antingen genom att dricka eller att droppa några droppar på handleden, innan barnet får flaskan. För glasflaska i mått 240 ml finns också ett silikonskydd som skyddar mot värme och stötar, se här.

En mammas bröst kanske inte förändras, men ett barns mun växer snabbt under årets första månader i livet. För att garantera en form som passar perfekt i alla skeden, erbjuder NUK ett storlekskoncept. Det motsvarar idealet till anatomins utveckling hos barn.

Storleksschemat för dinappar anger storlek 1 (0-6 månader) och storlek 2 (6 månader+). Utöver det erbjuds olika hålstorlekar som anpassade till vilken vätska/föda som avses användas. Se sortiment här.

Storleksschemat för nappar anger storlek 0 (0-2 månader)*, storlek1 (0-6 månader), storlek 2 (6-18 månader) och storlek 3 (18-36 månader). *Endast i modellen Genius, för prematura och små nyfödda. Se sortiment här.

Storlekarna angivna ovan är endast en allmän rekommendation – varje enskilt barns utveckling, tycke och smak måste beaktas.

Inom NUK First Choice+ (wide neck) erbjuder vi 3 st olika dinappar:


Storlek 1 (0-6 månader) med Medium hålstorlek (för tunna vätskor, mjölk och enklare välling)

Storlek 2 (6 månader +) med Medium hålstorlek (för tunna vätskor, mjölk och enklare välling)

Storlek 2 (6 månader +) med Large hålstorlek (för välling/fullkornsvälling)


Storlek 1 och 2 anger storleken för sugdelen som är anpassad till barnets ålder. Hålstorleken som anges i Medium och Large anger vilken vätska som den passar bäst till. Variation kan förekomma. Detta är endast rekommendationer. Varje enskilt barns utveckling, tycke och smak måste beaktas. Se NUK First Choice+ dinappar i silikon och i latex.


Utöver dessa dinappar finner du också dinappar för speciella behov såsom läpp- och gomspalt här.

NUK tillverkar dinappar i två storlekar, storlek 1 (0–6 månader) och storlek 2 (6 månader+). När barnet blir 18 månader eller äldre brukar de både vilja och kunna dricka själva. Från den åldern rekommenderas NUK Drickpipsflaska. Åldersrekommendationerna är just rekommendationer. Barnets individuella utveckling, tycke och smak måste beaktas.

Latex är ett naturmaterial som påverkas av yttre omständigheter såsom matfetter, ljus och värme. När/om latex upplevs klibbigt är det ett tydligt tecken på att det ”åldras”. Eftersom det är ett naturmaterial är detta ett naturligt förlopp. För lång sterilisering eller utsättande av matfetter, saliv, solljus och värme är faktorer som snabbar på åldringsprocessen. Av hygien- och säkerhetsskäl rekommenderas att byta ut nappar/dinappar efter 1-2 månaders användning.

Latex från NUK testas immunologiskt kontinuerligt för innehåll av latexallergener. Resultat visar inga mätbara halter och risker.

NUK nappar/dinappar kommer i två olika material: den honungsfärgade naturliga substansen latex och det transparenta syntetmaterialet silikon. Välj helt enkelt vilket du föredrar – ofta gör barnet valet själv. Här följer lite information för att hjälpa till i beslutsprocessen:


Latex: helt naturlig produkt, mycket mjuk, mycket flexiblare men bitresistent, egen naturlig smak.


Silikon: hög kvalitet, transparent och syntetiskt material, neutral lukt och smak, värme- och ljusresistent.


Vill du prova en napp i respektive material till ditt barn finner du ett förmånligt prova-på-paket här. Storleken som erbjuds är för barn 0-6 månader.


Drickpipen för NUK Drickpipsflaska erbjuds också i materialet TPE som är aningen hårdare men fortfarande mjukt. Till skillnad från drickpiparna i latex och silikon är den ej spillfri. Detta för att barnet ska lära sig att det kommer vätska när drickpipsflaskan hålls upp och ned. Se här.

Av hygien- och säkerhetsskäl rekommenderas att byta ut nappen efter 1-2 månaders användning. Undersök napparna regelbundet och dra i dem för att upptäcka eventuella sprickningar. Kassera napparna vid eventuella skador.

NUK använder sig av 18/8 rostfritt stål. Se NUKs drickpipsflaska i rostfritt stål här.

Under de första månaderna i livet är barnet extra känsligt och nappar bör därför rengöras före varje användning. NUK Diskmedel  är särskilt lämpligt eftersom det har en mild naturbaserad formula. Sterilisera nappar före första användning och därefter regelbundet, förslagsvis i kastrull med riklig mängd vatten. Koka i cirka 5 minuter. Låt svalna och pressa därefter ur eventuellt kvarvarande vatten ur sugdelen. Tänk på att utöka tillfällen för rengöring och sterilisering vid t.ex. förkylningsperioder. Du kan också använda NUK Vapo Rapid Sterilisator. En 
nappkedja eller ett nappband är ett bra sätt att förhindra nappen från att falla till marken.

Nappar

NUK Genius är den bästa nappen från NUK. Den är extra mjuk i sugdelen och har därför en minimal påverkan på tänderna. Den har en extra skålning undertill som ger tungan optimalt med plats att röra sig fritt. Materialet är ytterligare förstärkt tack vare kanaler längs med sugdelen. NUK Genius främjar en hälsosam utveckling av barnets munhåla och käke. NUK Genius finns dessutom i storlek 0 (0-2 månader) som är en napp avsedd för prematura och små nyfödda. Den perfekta första nappen!

Varje barn kommer till världen med ett medfött behov av att suga. Det säkerställer inte bara att de får i sig den dyrbara bröstmjölken utan har också en lugnande effekt. För många barn räcker inte amningen för att lugna dem och då kan en napp vara till hjälp. Medan barnet suger ger det dessutom musklerna ett träningspass och finslipar samspelet mellan käke, gom, tunga och läppar.

Nappar är mjukare och flexiblare än en tumme. En napp med en intelligent nappform, till skillnad från en tumme, främjar en sund utveckling av munnen och minskar risken för att tänderna förskjuts. I allmänhet är det lättare att sluta använda en napp eftersom den inte alltid finns till hands.

En mammas bröst kanske inte förändras, men ett barns mun växer snabbt under årets första månader i livet. För att garantera en form som passar perfekt i alla skeden, erbjuder NUK ett storlekskoncept. Det motsvarar idealet till anatomins utveckling hos barn.

Storleksschemat för dinappar anger storlek 1 (0-6 månader) och storlek 2 (6 månader+). Utöver det erbjuds olika hålstorlekar som anpassade till vilken vätska/föda som avses användas. Se sortiment här.

Storleksschemat för nappar anger storlek 0 (0-2 månader)*, storlek1 (0-6 månader), storlek 2 (6-18 månader) och storlek 3 (18-36 månader). *Endast i modellen Genius, för prematura och små nyfödda. Se sortiment här.

Storlekarna angivna ovan är endast en allmän rekommendation – varje enskilt barns utveckling, tycke och smak måste beaktas.

Latex är ett naturmaterial som påverkas av yttre omständigheter såsom matfetter, ljus och värme. När/om latex upplevs klibbigt är det ett tydligt tecken på att det ”åldras”. Eftersom det är ett naturmaterial är detta ett naturligt förlopp. För lång sterilisering eller utsättande av matfetter, saliv, solljus och värme är faktorer som snabbar på åldringsprocessen. Av hygien- och säkerhetsskäl rekommenderas att byta ut nappar/dinappar efter 1-2 månaders användning.

Latex från NUK testas immunologiskt kontinuerligt för innehåll av latexallergener. Resultat visar inga mätbara halter och risker.

Alla nappar från NUK har en ortodontisk (assymmetrisk) form som liknar moderns bröstvårta under amning. Det finns gott om utrymme undertill för tungan att röra sig naturligt när barnet suger, medan den kupolliknande formen på toppen passar munhålan perfekt. Halsen på nappen är smal och låter läpparna sluta sig runt den. NUK Air System säkerställer att luften kan flöda fritt i nappen så den alltid förblir riktigt platt. Den hjärtformade skölden passar barnets ansikte på bästa möjliga sätt och lämnar gott om utrymme under näsan.

NUK nappar/dinappar kommer i två olika material: den honungsfärgade naturliga substansen latex och det transparenta syntetmaterialet silikon. Välj helt enkelt vilket du föredrar – ofta gör barnet valet själv. Här följer lite information för att hjälpa till i beslutsprocessen:


Latex: helt naturlig produkt, mycket mjuk, mycket flexiblare men bitresistent, egen naturlig smak.


Silikon: hög kvalitet, transparent och syntetiskt material, neutral lukt och smak, värme- och ljusresistent.


Vill du prova en napp i respektive material till ditt barn finner du ett förmånligt prova-på-paket här. Storleken som erbjuds är för barn 0-6 månader.

Drickpipen för NUK Drickpipsflaska erbjuds också i materialet TPE som är aningen hårdare men fortfarande mjukt. Till skillnad från drickpiparna i latex och silikon är den ej spillfri. Detta för att barnet ska lära sig att det kommer vätska när drickpipsflaskan hålls upp och ned. Se här.

Av hygien- och säkerhetsskäl rekommenderas att byta ut nappen efter 1-2 månaders användning. Undersök napparna regelbundet och dra i dem för att upptäcka eventuella sprickningar. Kassera napparna vid eventuella skador.

Även om behovet att suga lättar med tiden kan det vara så att du måste hjälpa till på traven. Senast vid tre års ålder bör barnet klara sig utan napp. Historien om Nappfen har visat sig användbar: hon ger barnen en önskan om de ger upp sin napp. Även andra sätt såsom ett speciellt nappträd dit nappen lämnas eller lämna till jultomten har visat sig fungera.

Under de första månaderna i livet är barnet extra känsligt och nappar bör därför rengöras före varje användning. NUK Diskmedel  är särskilt lämpligt eftersom det har en mild naturbaserad formula. Sterilisera nappar före första användning och därefter regelbundet, förslagsvis i kastrull med riklig mängd vatten. Koka i cirka 5 minuter. Låt svalna och pressa därefter ur eventuellt kvarvarande vatten ur sugdelen. Tänk på att utöka tillfällen för rengöring och sterilisering vid t.ex. förkylningsperioder. Du kan också använda NUK Vapo Rapid Sterilisator. En nappkedja eller ett nappband är ett bra sätt att förhindra nappen från att falla till marken.